Den HelderJeugd Ouders krijgen uitleg over de complexe online wereld van hun pubers: “Het zou een schoolvak moeten zijn”

12 april 2023

Den Helder – Appen, snappen, smurfen, BeRealen en TikTokken. Voor de pubers uit ‘Gen Z’ is het dagelijkse kost. Toch gaan deze social media begrippen ook hand in hand met termen als catfishing, spoofing, sexting en sextortion: De online wereld is niet alleen maar grappen en grollen. Om meer inzicht te krijgen in de online wereld van hun pubers kregen ouders van middelbare scholieren in Den Helder woensdagavond bij Scholen aan Zee van verschillende experts een toelichting. Een feest van herkenning voor ouders van puberende scholieren, maar met een serieus randje.

Burgemeester Jan de Boer opende de avond. Als vader van twee jonge kinderen had hij veel begrip voor de noodzaak van de informatieavond. Toen hij en veel van de ouders in de zaal opgroeiden was alles anders. Niet per definitie beter, maar wel anders volgens De Boer: “Als ik zie hoeveel informatie de jeugd van nu tot zijn beschikking heeft en hoe veel er nu al gecommuniceerd wordt, dan denk ik wel eens: Wat waren wij nog ‘bleu’ vroeger.”


Saskia Smith en Martine de Vente, oprichters van het platform ‘Tis hier geen hotel’ over het opvoeden van pubers, gaven de aanwezige ouders een inkijkje in die nieuwe wereld van communiceren. Al was het toch ook veelal een feest van herkenning. Zo liet Smith appjes van haar dochter zien die haar trui niet kon vinden: Wel twintig berichtjes achter elkaar in een paar minuten. Ook De Vente krijgt zulke berichten. Nadat ze een half uurtje niet reageerde op een berichtje van haar zoon stuurde hij: “Ben je dood?” Om maar niet te spreken over de vele betaalverzoekjes.

Goed voor de ontwikkeling, maar voorzichtig doen
Volgens de oprichters van ‘Tis hier geen hotel’ is sociale media wel degelijk goed voor de ontwikkeling van pubers. Het geeft hen autonomie, de middelen om vriendschappen te ontwikkelen en onderhouden en daarnaast zorgt het voor ontplooiing van de eigen identiteit. Door gamen, tegenwoordig voor veel jongeren ook een belangrijke manier om met leeftijdsgenoten in contact te komen, kunnen pubers daarnaast ook verschillende skills ontwikkelen. Strategisch inzicht bijvoorbeeld, maar ook kennis van vreemde talen.

Voorzichtigheid is echter wel geboden. Zo ligt verslaving of online pesten op de loer. Smith en De Vente adviseren daarom ouders goed op te letten op bepaalde ‘symptomen’. Bijvoorbeeld obsessie, controle verlies of liegen. Een open gesprek met de pubers helpt al vaak, al loop je als ouder wel bijna altijd achter de feiten aan: “Als wij eindelijk begrijpen hoe Instagram werkt zitten zij alweer op TikTok of BeReal. Het zou eigenlijk een schoolvak moeten zijn.” Volgens Smith kan het slim zijn om bijvoorbeeld eens de TikTok tijdlijn van het kind te bekijken. Omdat het werkt met een algoritme zegt het veel over wat ze dagelijks te zien krijgen.

Strafbare feiten
Soms gaat het toch fout en komen pubers online in de problemen. Door sexting, het versturen van naaktfoto’s bijvoorbeeld. Wat weer kan leiden tot sextortion, chantage met naaktfoto’s. De GGD, Parlan, Bureau Halt en Brijder Jeugd gaven ouders woensdagavond daarom ook workshops. De aanwezige medewerkers van Bureau Halt vertelden bijvoorbeeld hoe het steeds vaker voorkomt dat pubers waarbij hun verkering uitgaat geconfronteerd worden met het lekken van hun naaktfoto’s, welke ze in vertrouwen aan hun ex partner hebben gestuurd. Het gaat bijna altijd om jongens als daders en meisjes als slachtoffers.

Ook Halt raadt ouders aan om in gesprek te blijven met hun kinderen. Wanneer dit soort zaken spelen is het goed om te vragen wat de pubers er van vinden, zonder direct te oordelen. Een hypothetische situatie of een verhaal uit de media of uit de omgeving kan helpen om zaken bespreekbaar te maken. De gevolgen voor slachtoffers zijn namelijk over het algemeen ernstig. Zelfs wanneer er geen sprake is van dit soort strafbare feiten ervaren tieners het als heel vervelend wanneer zij bijvoorbeeld geconfronteerd worden met haatreacties of negativiteit. Het is volgens Halt belangrijk te beseffen dat het puberbrein prikkels op een andere manier verwerkt.



Bron: https://www.regionoordkop.nl/12/04/2023/ouders-krijgen-uitleg-over-de-complexe-online-wereld-van-hun-pubers-het-zou-een-schoolvak-moeten-zijn/ 
Cookie instellingen