Leerlingen locatie lyceum organiseren duurzame zeilreis

Sinds afgelopen zondag 16 april varen 15 leerlingen van de locatie lyceum over de Waddenzee om aandacht te vragen voor duurzaamheid. Met het schip de Johanna Engelina zullen de scholieren verschillende havens in het Waddengebied aandoen om ocean literacy onder de aandacht te brengen. Dit is het bewustzijn dat schone zeeën en oceanen essentieel zijn voor het voortbestaan van al het leven op aarde.  

Sinds dit jaar is Scholen aan Zee officieel de eerste Blue School in het voortgezet onderwijs in Nederland. In september heeft Hans van Beekum namens de school het predicaat ontvangen uit de handen van Evy Copejans, projectleider van Blue Schools. Daarmee behoort Scholen aan Zee tot een selecte groep scholen waar men in het onderwijs aandacht heeft voor het belang van duurzaamheid. Met dit project, the Race For the Future, zet Scholen aan Zee de volgende stap om ocean literacy in het onderwijsprogramma op te nemen. 

Deze zeilreis is door de leerlingen georganiseerd in het kader van hun profielwerkstuk. Met dit werkstuk laten leerlingen uit het havo en vwo zien dat zij klaar zijn voor een studie aan het hbo of wo. Sinds dit jaar biedt het lyceum ook de kans aan haar leerlingen om dit werkstuk op een praktische en duurzame manier in te vullen. Elke Stolk en Remco Schaap, beiden docent aan het lyceum, hebben dit project geïnitieerd en begeleid. 

Race For the Future is een duurzaam project dat wordt georganiseerd door leerlingen van het lyceum in samenwerking met het maritiem onderzoeksinstituut NIOZ en de duurzame zeilspecialisten van Windseeker. De leerlingen hebben geleerd om zelfstandig een project in handen te nemen. Van het schrijven van een prospectus, een acquisitieplan, het vinden van sponsoren, doen van onderzoek tot het kopen van voldoende wc-papier; het hele project is van A tot Z door de leerlingen georganiseerd. Het project bestaat uit een zeilreis, die van 17 tot en met 21 april 2023 op de Waddenzee plaatsvindt. Duurzaamheid wordt op het hele project toegepast. Zo hebben leerlingen samen met een Spaanse onderzoeker van het NIOZ onderzoek gedaan naar het kleinste zeeleven in de Noordzee en hoe belangrijk dat is voor al het leven in deze zee. Daarnaast heeft een leerling onderzocht hoe zeilende vrachtvaart kan bijdragen aan transport met een lagere uitstoot. Natuurlijk hebben de leerlingen heel veel geleerd qua communicatie door te praten met potentiele sponsoren en ook door gedwongen in een team samen te werken. Uiteindelijk kan iedereen meevaren zonder dat we geld hoeven vragen voor deelname aan de reis. Acces for all! 

De individuele inspanning van iedereen uit ons team heeft ervoor gezorgd dat we nu samen op reis kunnen. Het is de bedoeling dat deze zeilrace een jaarlijks evenement wordt met elke keer een andere groep leerlingen die dit organiseert. We hopen Race For the Future volgend jaar uit te breiden met scholen uit heel Nederland en uiteindelijk ook het buitenland. Op die manier wordt het vanaf volgend jaar een echte race. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer mensen zich bewust worden van het feit dat we voorzichtig moeten zijn met onze zeeën en oceanen. 

Dit project kan natuurlijk niet bestaan zonder steun van sponsoren. Wij danken daarom het Waddenfonds, Gemini windparken, de gemeente Den Helder, NIOZ, stadscafé Flow, grand café Nozems, slijterij van Oeveren, Mooij kabelwerken, Kapsalon Oranje, Landgoed Hoenderdaal, Tech@Connect. Van Dijk opticiens, Laan Makelaars, Lubeko, Piet Karsten, SalmonOak, Duke entertainment and consultancy en natuurlijk Scholen aan Zee voor hun ondersteuning en genereuze giften.  

Natuurlijk kunt u ons ook nog sponsoren. Als u interesse heeft, bezoekt u dan de volgende website:
www.raceforthefuture.nl

Geschreven door de promotiegroep Race For the Future
Cookie instellingen