Rotary bereidt studenten voor op toekomst tijdens sollicitatieproject

Den Helder – In het kader van het sollicitatieproject proefden de vierdeklassers van het beroepsonderwijs van Scholen aan Zee donderdag hoe het is om een sollicitatiegesprek voor een vervolgopleiding te voeren. De gesprekken werden gevoerd met 36 vrijwilligers van de Rotary Club Den Helder. “Mooi dat je met leerlingen bezig kan zijn in je eigen stad.”

“We willen dat onze leerlingen volwaardig deelnemen aan de maatschappij”, spreekt Nederlands docent Jan Willem Moerkerken de toegestroomde vrijwilligers toe in schoolrestaurant De 2 Getijden. “Het gaat niet alleen om kennisvorming, maar ook om houding en gedrag. Die vaardigheden worden verkregen door te doen, te ervaren en te leren van elkaar.” Daarom organiseert Scholen aan Zee sinds 2018 in samenwerking met Rotary Club Den Helder het sollicitatieproject. De Helderse Rotary ondersteunt jaarlijks verschillende maatschappelijke doelen in de stad. Ondanks twee coronajaren waarin het sollicitatieproject niet plaats kon vinden, is de samenwerking tussen Rotary en Scholen aan Zee ‘onverminderd enthousiast en effectief’ gebleven, stelt Moerkerken.

De samenwerking kwam tot stand nadat Jan Willem Moerkerken en overleden Rotary-lid Cor Bravenboer met elkaar in contact kwamen. “Cor vond het geweldig om wat voor de leerlingen te doen”, vertelt Wiltrude Turnhout van de Rotary. Toen de vrijwilligers éénmaal aan het sollicitatieproject hadden deelgenomen, waren ze zo enthousiast dat ze meteen vroegen wanneer de volgende editie plaats zou vinden. Turnhout: “Hoe mooi is het als je met leerlingen bezig kan zijn in je eigen stad. Dat is gewoon geweldig. We hebben deze kinderen kei- en keihard nodig in onze stad en regio.”

Sollicitatietraining
Als onderdeel van het sollicitatieproject kregen de leerlingen vorige week al een sollicitatietraining van twee recruiters van Tempo Team. “Zij hebben wat dingen verteld over de sollicitatiebrief en het sollicitatiegesprek”, licht Willy Kamer, docent Nederlands toe. “Hoe kom je nou binnen, hoe kleed je je. Een beetje bewustwording.” Daarnaast is er tijdens de lessen Nederlands aandacht besteed aan het schrijven van een sollicitatiebrief. De sollicitatiegesprekken worden dus gevoerd met de vrijwilligers van Rotary. Kamer: “Het is natuurlijk heel mooi als een externe partij hier een keer wat over zegt. Die feedback komt heel anders over dan een docent die ze vier keer per week zien.”

Onder meer Kristie (15) werd geïnterviewd door de Rotary. Na haar afstuderen wil ze meubelmaker worden. Ellen Buur en Sandra Seegers voeren het sollicitatiegesprek, die de voorbereiding op het intakegesprek voor haar vervolgopleiding vormt. Na het gesprek krijgt Kristie tips en tops van de vrijwilligers. “We hebben thuis al de sollicitatiebrief doorgenomen”, vertelt Buur. “We zijn goed ingelicht van tevoren. Zo hebben we verschillende mails gehad met wat de bedoeling is en waar we op moeten letten. Aan het eind van de middag weten we helemaal hoe het moet.”

Ook Cas (16) uit Breezand nam deel aan het sollicitatieproject. Momenteel doet hij de sportklas op Scholen aan Zee, na het studeren wil hij de opleiding tot buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) volgen. “Ik wil later politieman worden”, vertelt Cas. “Als ik achttien ben, kan ik me aanmelden voor de politieopleiding. Daarna wil ik agent op straat worden.” Hans-Maarten en Debbie Bais voeren het sollicitatiegesprek. “We hebben alle brieven gelezen en nagekeken”, vertelt Hans-Maarten. “We hebben zelf ook twee kinderen van deze leeftijd. Cas zit zo rechtop, maar onze kinderen liggen achterover. Dat vind ik dan weer een verademing”, lacht hij.



Bron: Regio Noordkop: https://www.regionoordkop.nl/23/02/2023/rotary-bereidt-studenten-voor-op-toekomst-tijdens-sollicitatieproject/ 
 
Cookie instellingen