Blue School in motion
Blue School in motion
Op donderdag 23 mei was onze school aanwezig bij de Sustainability Dialogue in Utrecht. Een internationaal gezelschap bestaande uit vertegenwoordigers van verschillende universiteiten, kenniscentra, ngo's, de publieke omroep en Scholen aan Zee als de enige Blue School van Nederland verzamelden zich in het historische Academiegebouw van de Universiteit van Utrecht. Doel was om van gedachten te wisselen over hoe de 7 ocean principles van UNESCO een plaats kunnen krijgen in het Nederlandse onderwijs, en daarmee in onze maatschappij.
De bijeenkomst was een bruisende mix van theorie en praktijk. Wetenschappers van het NIOZ en TNO deelden hun inzichten over de zee en haar toekomst. NGO's zoals Wave Makers en Fresk inspireerden met hun projecten en ideeën om de oceaan te beschermen. En de televisiemakers van de NPO lieten zien hoe zij met het programma Klokhuis verhalen vertellen over de bijzondere band tussen de mens en de zee.
Scholen aan Zee was uitgenodigd om te vertellen hoe wij bij ons op school omgaan met ocean literacy ofwel oceaan geletterdheid. Ocean literacy is het begrijpen van de invloed van de oceaan op ons leven en onze invloed op de oceaan. Het gaat om de kennis, vaardigheden en waarden die mensen nodig hebben om weloverwogen beslissingen te nemen over de oceaan en haar hulpbronnen. Ocean literacy is belangrijk voor iedereen, ongeacht waar je woont of wat je doet. Door meer te weten te komen over de oceaan, kun je betere beslissingen nemen over je eigen leven en kun je helpen om de oceaan voor toekomstige generaties te beschermen.
Tijdens de borrel aan het einde van de dag, hebben we veel contacten gelegd voor toekomstige samenwerking om het onderwijs voor onze leerlingen nog interessanter en betekenisvoller te maken.
Wordt vervolgd.
Madelon Schoonhoven, Tosca Tamis en Remco Schaap