Op zoek naar de nieuwe Garri Kasparov en Magnus Carlsen tijdens het snelschaaktoernooi

Woensdag 8 maart aan het einde van de middag werd er op de afdeling lyceum een heus snelschaaktoernooi gespeeld. De organisatoren Wouter Bijleveld, Sven Heijblok en Gijs Bon vinden schaken zo leuk, dat ze het initiatief hadden genomen voor de organisatie van dit toernooi. Schaken is niet meer alleen een sport van de oudere man, maar ook weer heel populair bij de jeugd. Een aantal jaar geleden werd de schaaksport nog aangejaagd bij de jeugd door de populaire Netflix-serie: The Queen’s Gambit.

De animo voor het toernooi was verrassend hoog. Bij de start namen maar liefst 32 schakers het tegen elkaar op, verdeeld over 16 borden. Van deze 32 schakers waren er 29 leerlingen en ook drie docenten die deze uitdaging niet uit de weg gingen.

Snelschaken betekent snel rekenen en de klok goed in de gaten houden. Bij snelschaken heeft iedere deelnemer tien minuten totale bedenktijd per partij. Als schaakklok werd een app op de mobiel gebruikt. Binnen deze tien minuten moet je de tegenstander van het bord werken. Als je tijd om is dan heb je de partij verloren.
Halverwege het toernooi werden de deelnemers getrakteerd op heerlijke pizza’s, hierdoor kon het brein even tot rust komen en weer energie opgedaan worden voor het tweede deel van de avond.

De snelschaakavond nam uiteindelijk drie uur in beslag en leverde de volgende eindstand op:
1 - Jelte Wijnen
2 - Danny Sikkema
3 - Bryan Koster
4 - Yannick van Kuikhoven

Al met al een hele geslaagde avond en je kunt natuurlijk niet altijd winnen. In de schaakwereld zeggen we, je hebt pas verloren als je niks geleerd hebt.

Stephan Berendsen - docent afdeling lyceum


Organisatoren Sven Heijblok, Wouter Bijleveld en Gijs Bon
Bryan Koster, Jelte Wijnen, Danny Sikkema, Yannick van Kuikhoven
Cookie instellingen